Во Соединетите Американски Држави, 33 сојузни држави ја тужеа Мета, матичната компанија на Фејсбук и Инстаграм, поради наводната штета што овие платформи ја нанеле на менталното и физичкото здравје на децата.

„Во обид да го зголеми профитот, Мета постојано ја заведува јавноста за вродените опасности од нејзините производи. Ги прикриваше начините на кои Инстаграм и Фејсбук ги искористуваат и манипулираат најранливите потрошувачи: децата и тинејџерите“, изјави јавниот обвинител на Калифорнија, Роб Бонта, пренесува Гласот на Америка.

Адвокатот Метју Бергман од Правниот центар за жртви на социјалните медиуми претходно поднесе тужби за случаи на „сајбер малтретирање“, дигитално насилство и малтретирање на социјалните мрежи кои сега станаа дел од големата федерална тужба.

Тој вели дека овие платформи се опасни за младите не толку поради содржината, туку поради начинот на кој се дизајнирани да промовираат зависност.

„Алгоритмите се експлицитно дизајнирани да го максимизираат ангажманот на корисниците, а не да им го дадат на децата она што сакаат да го видат, туку она од кое не можат да го оттргнат погледот. Ги изложува на материјали што не ги бараат, ги тера да мразат како изгледаат, ги мразат своите тела и ги охрабруваат да се вклучат во ризично однесување“, вели Бергман.

Мета вели дека им нудат на тинејџерите околу 30 алатки и ресурси за да им помогнат да ја заштитат нивната приватност и благосостојба, вклучително и заштита од несакана содржина.

„Кога возрасен ќе се обиде да му испрати порака на тинејџер кој не го следи, ќе види известување со кое ќе знае дека испраќањето пораки до тинејџерот не е опција“, рече потпретседателката за управување со производи на Мета, Емили Далтон Смит.

Критичарите велат дека оваа компанија би можела повеќе, но дека не го прави тоа и дека последиците, порано или подоцна, ќе ги стигнат сите, вклучително и оние кои работеле во Мета.

„Мојата четиринаесетгодишна ќерка се приклучи на Инстаграм. Таа и нејзините пријатели почнале да доживуваат ужасни искуства, вклучувајќи несакани сексуални достигнувања и вознемирување. Таа ги пријави тие инциденти во компанијата, но компанијата не презеде ништо“, вели поранешниот инженер за безбедност на Фејсбук, Артуро Бехар.

Директорката на организацијата „Youth, Media & Wellbeing Research Lab“, Линда Чармараман, сепак вели дека не сите истражувања ја докажуваат поврзаноста на платформите на социјалните мрежи со оштетување на менталното здравје на младите.

Направени се студии кои покажуваат дека има придобивки од користењето на социјалните мрежи, а има и студии кои покажуваат дека нема врска помеѓу вашата благосостојба и користењето на социјалните мрежи“, вели овој професор.

Charmaraman истакнува дека нејзиното истражување за младите покажува дека тие сакаат повеќе избор кога станува збор за онлајн искуства.

„Тие знаеја дека има алгоритми кои се обидуваат да го привлечат нивното внимание без разлика на се, но сакаа да го обучат алгоритмот. Тие не сакаа да се ослободат од тоа, туку да се погрижат алгоритмот да им ги покаже работите што сакаа да ги видат“, изјави таа.

Во посебна тужба, Мета ја тужи Федералната трговска комисија, барајќи да ја спречи повторното отворање на спогодбата за приватност во 2020 година во која Мета плати 5 милијарди долари за кршење на приватноста.

Комисијата наведува дека Мета не го испочитувала целосно спогодбата и бара измени во договорот, со кои ќе и се забрани на компанијата да профитира од податоците што ги собира од корисници помлади од 18 години.