Мандарините се овошје кое се јаде во лето и зима, а помагаат на многу начини освен што се вкусни.

Имаат само 46 калории, многу витамини особено витамин Ц, калиум, калциум, магнезиум во себе. Имаат и важни минерали за телото.

Мандарините намалуваат ризик од рак и го намалуваат холестерот во телото. Диетални се и помагаат да слабееме.

Помагаат за подобар имунитет, здрава кожа, раст на косата.

Исто така, го будат хормонот на среќата како дел од групата цитрусни овошја.