Медицинската лабораторија за дијагностика „Гравитација“ го игнорирала барањето на својот вработен Кевин Берлинг да не го слави својот роденден.

Според Тони Бачер, адвокатот на Берлинг, вработениот разговарал со организаторот на роденденската забава, но тој целосно заборавил на неговото барање“.

Компанијата организирала забава за Кевин Берлинг, каде што доживеал паничен напад, а тој морал да оди до својот автомобил, да вежба техники на дишење и да го изеде својот ручек. Тука му испратил порака на својот менаџер во која го информираше дека неговото барање било игнорирано.

Следниот ден тој бил критикуван на работа поради неговата реакција на прославата во рамките на неговиот роденден, па Кевин Бурлинг поднел тужба против компанијата.

На работа, соработниците побарале од Берлинг да престане да ги користи механизмите за справување „прегрни се“.

Според тужбата, „овој конфликт предизвикал нов напад на паника и Кевин добил отказ“.

„Берлинг се извини, но изјави дека добил е-пошта од компанијата со три дена задоцнување, во која неговата соработка била откажана“, вели адвокатот.

Врз основа на судските документи, на Берлинг му беше доделена отштета од 450.000 долари. 120.000 долари за изгубени плати и бенефиции, 30.000 долари за идни изгубени плати и бенефиции, 300.000 долари за ментална болка и страдање од минатото, сегашноста и иднината, срамот и понижувањето и губењето на самодовербата.

Во изјавата, судијката на Окружниот суд во Кентон, Патриша Сем, рече дека Берлинг „можел да ги извршува основните функции на својата работа со или без разумни прилагодувања“, но „претрпел непријатности за време на вработувањето поради неговата попреченост“.

Џули Бразил, главен оперативен директор на Gravity Diagnostics, истакна дека пресудата е сериозен преседан за работодавците и вработените, дека е дозволена каква било друга форма на забава на работното место, освен ако не се случи физичко насилство.

„Како работодавач кој ја става безбедноста на нашите вработени на прво место, имаме политика на нулта толеранција и стоиме на нашата одлука да отпуштиме вработен поради прекршување на нашата политика за насилство на работното место. Моите вработени во овој случај беа жртви“, изјави менаџерката на компанијата, Џули Бразил.