Германија потпиша договор за помош на Украина со 1 милијарда евра преку грант.

Advertisements

Финансирањето ќе биде „насочено кон државниот буџет на Украина за финансирање на приоритетните социјални и хуманитарни трошоци за време на воената состојба“, објави украинското Министерство за финансии.

Украина ќе добива средства преку Меѓународниот монетарен фонд, пренесува theguardian.

Министерот за финансии на Украина, Серхи Марченко изјави дека „Господине Линднер, јас лично ви благодарам вам, на вашиот тим и на сите вклучени во процесот, благодарение на чии напори брзо го структуриравме овој договор. “.

„Се надеваме дека ќе добиеме средства во блиска иднина. Овој грант е исклучително важен придонес за поддршка на нашата држава во ова тешко време. „Многу ја цениме помошта на владата на Сојузна Република Германија“, додаде тој.

Инаку, Украина доби голема помош од 24 февруари кога почна да ја напаѓа Русија.

Прикажи повеќе