Германската влада денеска соопшти дека нуклеарната енергија ја смета за опасна и дека се противи на предлозите на Европската унија таквата технологија да остане дел од плановите за борба против климатските промени.

Advertisements

Германија до крајот на оваа година ќе ги исклучи преостанатите три нуклеарни електрани и постепено ќе го исфрли јагленот до 2030 година, додека соседна Франција има за цел да ги модернизира постојните нуклеарни реактори и да изгради нови за да ги задоволи своите енергетски потреби во иднина.

Берлин планира во голема мера да се потпре на природен гас, сè додека не биде заменет со енергетски извори кои не ја загадуваат животната средина.
Нацрт планот на ЕУ, во кој имале увид новинарите на Асошиејтед прес, заклучува дека и нуклеарната енергија и природниот гас можат под одредени услови да се сметаат за сигурни за вложување.

Прикажи повеќе