Во Германија денеска ќе се одржи конститутивната седница на новиот состав на Бундестагот. Седницата се одржува во последниот можен рок, со оглед на германскиот Устав според кој првата седница на парламентот мора да се одржи најдоцна 30 дена по изборите.

Advertisements

Се очекува на денешната седница да се избере новото раководство на законодавното тело и да се договори деловникот за работа.. Социјалдемократската партија (СПД), како победник на изборите, го номинираше Бербел Бас за претседател на Бундестагот.

Прикажи повеќе