реклама

Водечките експерти за проблеми како што се надуеност, проблеми со цревата и рак на дебелото црево ја открија едната храна што никогаш не треба да ја јадат, а некои од нив може да ве изненадат.

Додека одредени видови храна се очекуваат на оваа листа, како што се пржена риба и пилешко и преработено месо, други – како протеинските шипки – се вистинско изненадување.

реклама

Оваа храна може да предизвика надуеност, гасови, непријатност, па дури и сериозни здравствени проблеми.

Една од најнеобичните намирници на листата беше др. Хармонија Алисон – протеински шипки. Таа тврди дека протеинските шипки се високо обработени и дека е подобро да се добиваат протеини од други извори.

реклама

д-р. Хармонија Алисон: Протеински шипки

Една од најнеобичните намирници на листата беше др. Хармонија Алисон – протеински шипки.

реклама

„Никогаш не јадам протеински барови. Тие имаат тенденција да бидат интензивно обработени и содржат многу адитиви чии придобивки не се познати“, рече др. Алисон, гастроентеролог во медицинскиот центар Тафтс. Тој препорачува добивање на протеини од други извори како што се чаша млеко, порција путер од кикирики, јаткасти плодови или семки од тиква.

д-р. Reezwana Chowdhury: Црвено месо

Кога станува збор за црвеното месо, гастроентерологот др. Reezwana Chowdhury од Џонс Хопкинс препорачува да се избегнува речиси целосно. „Црвеното месо и преработеното месо го зголемуваат ризикот од рак на дебелото црево и полипи“, изјави таа за Huffington Post.

Доколку планирате да ги консумирате овие намирници, важно е да ја ограничите количината. Целете на максимум 100 грама црвено месо дневно, идеално не повеќе од еднаш неделно.

д-р. Simon C. Matthews: Газирани пијалоци

Газираните пијалоци апсолутно не се препорачуваат од речиси сите медицински експерти. д-р. Сајмон К. Метјуз, гастроентеролог во Џонс Хопкинс и член на советодавниот одбор на Виванта Хелт, не е исклучок.

„Иако може да изгледаат безопасно кога се консумираат, овие пијалоци се поврзани со хронични состојби како дијабетес и срцеви заболувања“, изјави тој за Huffington Post.

Тој додаде дека придонесуваат и за надуеност, рефлукс и подригнување.

д-р. Шилпа Гровер: Бел леб

Конечно, директорот на Програмата за онко-гастроентерологија на Одделот за гастроентерологија во Бригам и Женската болница, Др. Шилпа Гровер препорачува да се избегнува бел леб.

Тоа е затоа што преработените житарки се лоши за вашето варење.

реклама