Претседателот на Србија, Александар Вучиќ изјави дека има намера да ја продолжи политиката на невоведување санкции кон Русија и покрај големиот притисок од Западот.

Во интервју за руската државна агенција ТАСС, Вучиќ изјави дека не сака „ден или два да глуми херој, а потоа да ја смени одлуката“.

„Ниту се чукаме во гради или што било, но како што гледате, мојот одговор ќе биде ист и во иднина, дека ќе се трудиме да ја браниме нашата позиција што е можно подолго. Тоа можевме да го правиме веќе две години. Не знам дали ќе продолжиме, но се надевам дека ќе биде така“, изјави Вучиќ.

Иако е кандидат за членство во Европската Унија (ЕУ), Србија е една од ретките европски земји која не се приклучи на санкциите воведени од ЕУ кон Русија по нејзината агресија врз Украина во февруари 2022 година.

Прикажи повеќе