реклама

Појадокот се смета за најважен оброк во денот. Тоа е затоа што вашето тело поминува низ таканаречениот пост за време на спиењето и има потреба од енергија наутро. Затоа е важно да појадувате порано.

Новата студија на Институтот за глобално здравје во Барселона, која беше спроведена на 100.000 луѓе, покажа дека времето кога ќе одлучите да појадувате може да ги зголеми шансите за добивање дијабетес.

реклама

Главниот автор на студијата, д-р Манолис Когевинас, открил дека појадувањето по девет часот наутро го зголемува ризикот од развој на дијабетес тип 2 за 59 отсто, во споредба со луѓето кои појадувале пред осум часот наутро. .

Исто така, преку истражување откриле дека не е здраво целосно да се прескокне појадокот бидејќи тоа ги зголемува и шансите за дијабетес, а откриле дека и вечерата после 22 часот може да го зголеми ризикот од оваа болест. Тие истакнуваат дека луѓето кои почесто јадат помали оброци го намалуваат ризикот од дијабетес.

реклама

Конкретно, тие наведуваат дека метаболизмот треба да се одржува во согласност со внатрешниот „часовник“ на телото, познат како деноноќен ритам, кој реагира на светлина. Така, телото наведува дека сте будни во текот на денот, а кога ќе се стемни сигнализира дека е време за спиење.

Претходните студии исто така покажаа дека јадењето несинхронизирано со вашиот дневен ритам може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, дијабетес и прекумерна тежина. Иако дијабетесот е почест кај постарите лица, експертите предупредија дека тој сега побрзо се шири кај луѓето помлади од 40 години.

реклама