Утре, 27 октомври, православните верници го празнуваат Света Петка. Се смета дека Света Петка е празник на жените, па на оваа светица се обраќаат жени од сите вери и нации.

Света Петка многумина ја сметаат за заштитник, а се верува дека особено ги штити и помага жените, децата и постарите лица. Верниците и се молат, особено жените, да им помогне во животните неволји.

Покрај храмовите посветени на Света Петка, таму често има извори и се верува дека водата од овие извори е лековита и промовира исцелување.

Според народното верување, Света Петка на верниците често им се појавува во сон од две причини: да обезбеди утеха и да донесе добри вести или како еден вид предупредување за правење грешки.

Се препорачува утре да се воздржите од домашни работи, да запалите темјан, да темите во куќата и да се молите. Света Петка не е само христијански празник, туку и слава на многу православни верници во Македонија кои веруваат дека овој светец е заштитник на нивниот дом.

Света Петка е родена во градот Епиват, Калитракија во Мала Азија кон крајот на 10 век, потекнувала од богато и благочестиво семејство. Се замонашила по смртта на нејзините родители во црквата Света Софија во Цариград, а потоа поминала години во пустина во пост, молитва и осаменост. Според преданието ѝ се јавил ангел на сон и ја испратил во татковината да ја шири Христовата вера.