рекламановороденчиња (до три месеци): 14 до 17 часот
бебиња (четири до 11 месеци): 12 до 15 часот
мали деца (една до две години): од 11 до 14 часот
деца од предучилишна возраст (три до пет): од 10 до 13 часот
ученици (6 до 13): 9 до 11 часа
тинејџери (14 до 17): 8 до 10 часа.

Зошто на децата им треба многу сон?

Според Sleep Foundation, спиењето игра клучна улога во развојот на младите умови. Исто така, има директно влијание врз среќата, а истражувањата покажуваат дека спиењето влијае на будноста, вниманието, когнитивните способности, расположението, усвојувањето на вокабуларот и учењето и меморијата. Дремките се неопходни за развој на меморијата, вниманието и моторичките вештини кај децата. Спиењето исто така има важен ефект врз растот, особено кај раните доенчиња.

реклама