реклама

Ако барате средства за чистење „направи сам“ за речиси сè, ќе видите дека се појавуваат две состојки одново и одново: сода бикарбона и бел дестилиран оцет. И двете се прифатливи производи што повеќето луѓе веќе ги имаат при рака и секако можат да бидат добри.

Сода бикарбоната е нежен, но моќен абразив, додека високата киселост на белиот оцет може да се пробие низ сите видови нечистотија.

реклама

Бидејќи и двете се толку ефикасни алатки за чистење, веројатно сте наишле на предлог да ги комбинирате за особено тешки неред, пишува House Digest.

Иако здравиот разум може да ве наведе да верувате дека ова ќе ја удвои моќта на секој од нив, тоа всушност би било грешка. Кога ќе се соединат, оцетот и сода бикарбоната стануваат речиси бескорисни.

реклама

Сода бикарбона е алкална, што значи дека има pH над 7. Оцетот, од друга страна, има pH од околу 2,5. Кога ќе се спојат алкалните и киселите материи, доаѓа до хемиска реакција и растворот станува неутрален, кој не е ниту кисел ниту базен. Добиената мешавина не е ништо повеќе од вода и натриум ацетат (сол), кои, како што можете да замислите, не се многу силни средства за чистење.

Меурчиња не се исто што и чистење

реклама

Ако некогаш сте измешале сода бикарбона и оцет за научен експеримент или сте направиле леб со двете состојки, знаете дека двете состојки создаваат меурчиња.

Кога гледаме како меурчиња се формираат, често претпоставуваме дека тие се средства за чистење со пена, како детергент за миење садови или шампон, но не сите меурчиња се создаваат подеднакво. Тоа е затоа што хемиската реакција предизвикува ослободување на гас јаглерод диоксид, кој создава шампанска сцена, а не многу друго.

Често е добра идеја да избегнувате комбинирање на производи за чистење бидејќи секој од нив содржи различни хемикалии и може да има неочекувани реакции.

Што ако сакам да ги користам двете состојки за време на чистењето?

Само затоа што оцетот и сода бикарбона се неефикасни кога се комбинираат, тие можат да направат моќно дуо кога се користат еден до друг.

Тоа е затоа што алкалните раствори за чистење можат да ги нападнат дамките, нечистотијата и нечистотијата поинаку од киселите раствори за чистење. На пример, ако го чистите одводот и забележите дека сода бикарбоната најмногу го отстранила прстенот од маснотии и нечистотија, но сè уште има мирис од одводот, можеби имате нешто внатре што треба да се разложи со киселина.

Сепак, немојте само да го истурате оцетот во мијалникот, бидејќи како што рековме, ова само ќе ја уништи моќта на чистење на двата производи. Наместо тоа, откако сода бикарбона ќе си ја заврши работата, исплакнете ја темелно и потоа додадете го оцетот во смесата.

реклама