Вишеградска четворка: Руската агресија е грубо кршење на меѓународното право, треба да и се помогне на Украина

Премиерите на Полска, Чешка, Словачка и Унгарија денеска во Прага се договорија за ставот дека Русија го прекршила меѓународното право со нападот на Украина и дека треба да му се помогне на Кијив.

На прес-конференцијата по самитот на „Вишеградската група“, чешкиот премиер Петр Фијала рече дека соговорниците се согласиле оти „руската агресија е грубо кршење на меѓународното право и дека Чешка и Полска ќе испратат воена помош, а Словачка и Унгарија финансиска и хуманитарна помош“.

Домаќинот на самитот, Фијала, рече дека Вишеградската четворка, со оглед на разликите, сега е поинаква институција од онаа кога беше создадена, но дека има доволно заеднички важни теми каде што има слога и важно е членовите да координираат заеднички став за самитите на Европската унија.

Четворицата премиери се согласија дека постои сложност кога станува збор за потребата од ревидирање на целите на Зелениот договор и мерките што тој ги наметнува на земјоделците, дека пазарот на ЕУ треба да биде заштитен од неконтролиран увоз од Украина и надвор од ЕУ, дека заедно треба да одбијат да го повлечат правото на вето во ЕУ или да го променат основниот договор на ЕУ и дека наметнатата солидарност и прераспределба на мигрантите во борбата против илегалната миграција е неприфатлива.

Сите четворица премиери категорично повторија дека немаат намера да испраќаат свои војници во Украина, Унгарија нема да испрати оружје, туку друга помош, а словачкиот премиер Роберт Фицо рече дека нема да испраќа војници или старо оружје од магацините на словачката армија, но дека Словачка е подготвена за комерцијални испораки.

Додека полскиот и чешкиот премиер на прес-конференцијата истакнаа дека историското искуство на целата Вишеградска четворка покажува дека е клучно да не се дозволи Русија да успее во агресивната политика бидејќи попуштањето пред агресор воопшто не гарантира мир, словачкиот и унгарскиот побараа европски мировен план и што поскоро да започнат мирните преговори.

„Прашањето е дали да се продолжи војната или да започнат преговори. Некој вели дека продолжувањето на војната и носи на Украина подобра позиција во преговорите, некој вели на Русија. Не можеме да размислуваме така. Не е важно кој ќе победи, туку како да се постигне мир“, истакна Орбан.

Унгарскиот премиер рече дека полскиот премиер Туск е во право и дека е јасно дека оној што напаѓа е агресорот, а нападнатиот е жртвата, но праша како ќе заврши војната доколку однапред се проценува кој е воен злосторник.

„Мојот став е дека нема воено решение за оваа војна. Можеме да продолжиме да испраќаме оружје, пари и за две години ќе бидеме на иста линија, но ќе имаме уште десетици илјади мртви од двете страни. Итниот прекин на огнот создава простор за итни мировни преговори. Но, ЕУ би морала да има јасен мировен план. Исто како Украина и Русија, потребни се безбедносни гаранции“, рече словачкиот премиер Фицо.

Полскиот премиер, кој пред денешниот самит изјави дека оди во Прага за да оцени дали воопшто има смисла Вишеградската четворка, денеска изјави дека чувствува дека различниот однос на Полска и Чешка од една страна и Словачка и Унгарија, од друга, кон војната во Украина и кон Русија не е толку суштински како што може да изгледа и не е пречка за соработка, па дури и фрагментарна кога станува збор за помагање на Украина.

„Не треба да се уверуваме во пријателството на нашите народи. Премиерите и претседателите се менуваат, а нашите народи се врзани со пријателство без разлика на политичарите“, рече Туск.