Речиси комплетен скелет од диносаурус ќе се најде на аукција во Париз следниот месец. Камптосаурусот стар 150 милиони години бил откриен во 1990-тите во американската држава Вајоминг, пренесува Би-Би-Си.

Експертите велат дека скелетот е „исклучително добро сочуван“. Се очекува да достигне цена од 1,2 милиони евра на аукцијата на Drouot Hotel на 20 октомври.

Бери датира од периодот на доцниот Јура и е висок 2,1 m и долг 5 m.

Александре Гикело, од аукциската куќа Hotel Drouot, рече дека е невообичаено да се види таков недопрен скелет на диносаурус.

„Черепот е 90% готов, а остатокот од диносаурусот е готов 80%“, рече Гигуело.

Продажбата на фосили од диносауруси е ретка, а мал број фосили од диносауруси се продаваат ширум светот секоја година, иако некои експерти изразија загриженост за примероците кои завршуваат во приватни раце.

Во април, Tyrannosaurus rex беше продаден на аукција во Европа за прв пат.

Зборувајќи за Би-Би-Си во тоа време, професорот Стив Брусат, експерт за диносауруси на Универзитетот во Единбург, рече дека е загрижен дека скелетите, кои се „научно многу вредни“, би можеле „да исчезнат во трезорите на приватните колекционери“.