Аматерски риболовци уловиле џиновска ража долга 4 метри и тешка 180 килограми во реката Меконг.

Ражата била вратена во водата откако била измерена од научниците присутни од проектот Меконг Вондерс.

Рибата била случајно уловена во провинцијата Стунг Тренг додека голтала многу помали риби уловени на нивната линија.

Слатководната „жила“ е загрозена поради прекумерниот риболов, загадувањето и намалувањето на живеалиштата. Тоа е заштитен вид.

Реката Меконг е една од најдолгите во Азија – 4250 км. Нејзиниот биодиверзитет е најголем во светот по реката Амазон.