реклама

Откако дошло до истекување од локална пиварница, морето во градот Наго, Јапонија, ја променило бојата и станало црвено. Градот инаку е познат по смарагдното море и песочните плажи, па настанот ги шокираше жителите и посетителите.

Локалните жители и посетителите на јапонскиот град Нага на островот Окинава се разбудија во вторникот за да видат дека инаку чистото сино море стана темно црвено. Причината за шокантната боја на морето е истекување од локална пиварница која испуштила течност за ладење за да ја регулира температурата на опремата за производство на пиво во блиската река.

реклама

„Се извинуваме за непријатностите и грижите што ги предизвикавме. Веруваме дека бојата на морето е предизвикана од истекување на пропилен гликол“, соопштија од пиварницата „Орион“ и соопштија дека презеле мерки за да се спречи повторување на истекувањето.

Протекувањето било запрено во 9:30 часот по локално време. Окинава тајмс цитираше неименуван локален здравствен службеник кој вели дека „не се очекува големо влијание врз животната средина“ од истекувањето. Пропилен гликолот се користи и како додаток на храна и во фармацевтската и козметичката индустрија.

реклама