реклама

Светлината забележана на небото над Мелбурн во понеделникот вечерта е веројатно остатоци од руската ракета Сојуз-2 што повторно влегла во атмосферата на Земјата, соопшти во вторникот Австралиската вселенска агенција (ASA).

„Утврдивме дека блесоците на светлина што се гледаат на небото над Мелбурн во текот на ноќта се најверојатно остатоци од руската ракета „Сојуз-2“ која повторно влегла во атмосферата на Земјата“, соопшти АСА.

реклама

„Ова беше објавено, а остатоците од ракетата требаше да се вратат во атмосферата и во океанот југоисточно од брегот на Тасманија“, додаде АСА.

Агенцијата најави дека ќе продолжи да ги следи „резултатите од тоа повторно влегување“ со владините партнери.

реклама

Локалните медиуми објавија изјави на сведоци низ југоисточната држава Викторија за силна светлина на небото и силен звук.

реклама