Градоначалникот на Отава, Џим Вотсон, прогласи вонредна состојба во градот за да помогне во справувањето со досега најголемите 10-дневни блокади од возачите на камиони кои протестираат и го парализираа канадскиот главен град.

„Мерките ја одразуваат сериозната опасност и закана за безбедноста и безбедноста на граѓаните кои продолжуваат со демонстрации и ја нагласуваат потребата од поддршка од други институции и гранки на власта“, се вели во изјавата на градоначалникот.

Вотсон, кој претходно се пожали дека демонстрантите се помногубројни од полицијата, не објасни какви мерки може да преземе.

Протестот, наречен „Конвој на слободата“, почна како револт против барањето на канадските власти за вакцинирање на возачите на камиони кои ја минуваат границата со САД, но прерасна во поширокo негодување против мерките за јавно здравје и владата на премиерот Џастин Трудо.

Прикажи повеќе