реклама

Тонг Тонг може сам да учи, да си задава задачи, да ги толкува човечките намери и да покажува емоции како радост, лутина и тага.

Девојчето Тонг Тонг беше претставено на изложбата „Границите на општата вештачка интелигенција” во Пекинг на крајот на јануари. Тоа е виртуелен ентитет на вештачка интелигенција со способности слични на оние на дете од три до четири години, „Југ „China Morning Post“ објави.

реклама

Тонг Тонг може сам да учи, да си задава задачи, да ги толкува човечките намери и да покажува емоции како радост, лутина и тага.

„Тонг Тонг поседува ум и се обидува да ги разбере луѓето. Таа го разликува доброто од злото, ги искажува своите ставови во различни ситуации и има моќ да ја обликува иднината“, се наведува во видеото кое ја претставува во јавноста.

реклама

Тонг Тонг беше развиен од Пекингскиот институт за општа вештачка интелигенција (BIGAI) на чело со познатиот компјутерски научник, применет математичар и научник со когнитивна вештачка интелигенција Жу Сонгчун.

Посетителите на изложбата наводно ја гледале како ја прилагодува рамката за слика, го чисти истуреното млеко и извршува други задачи, пренесува Index.hr.

реклама

„Тестот Тонг има за цел да осигура дека вештачката интелигенција може беспрекорно да се интегрира во човечкото опкружување. Овој иновативен пристап означува нов правец во тестирањето на вештачката интелигенција, истакнувајќи ги практичните можности и вредности за развој на вештачка интелигенција од корист на општеството“, објаснуваат научниците.

Се очекува Тонг Тонг да коегзистира со луѓето во иднина.

реклама