Четири мали соби, теретана и многу црвен песок – НАСА откри куќа во која од јуни ќе бидат сместени четири лица повеќе од една година за да симулира живот на Марс.

Advertisements

Живеалиштето наречено Mars Dune Alpha се наоѓа во истражувачки капацитет на американската вселенска агенција во Хјустон, Тексас.

Четворица волонтери кои ќе живеат таму ќе помогнат во подготовката на идната мисија на Црвената планета. Со мерење на нивните перформанси и когнитивни способности, НАСА подобро ќе ги разбере „ресурсите“ што мора да се обезбедат за време на ова амбициозно патување, рече во вторникот Грејс Даглас, програмската менаџерка на CHAPEA што го надгледува експериментот.

„Тоа ќе биде навистина важна информација за донесување клучни одлуки за ресурсите“, рече таа за време на турнејата на новинарите низ живеалиштето.

Таквата мисија доаѓа со „многу строги масовни ограничувања“, додаде таа.

Прикажи повеќе