реклама

Милиони луѓе ширум светот вечерва ќе го прослават Денот на сите светци или како што е попознато – Ноќта на вештерките. Се заснова на католичкиот празник востановен од папата Григориј IV во 9 век како ден во чест на сите христијански светци и маченици.

Празникот е особено популарен во САД, Канада и Велика Британија, но последниве години го освои и Балканот.

реклама

Традиционално се организираат костимографски забави, најчесто со страшна тема. Младите и старите играат трикови, раскажуваат страшни приказни и трчаат наоколу за уживање.

реклама