Велика Британија најави нови санкции против Русија

Шефот на британската дипломатија Дејвид Камерон објави повеќе од 50 нови санкции насочени кон поединци и бизниси кои ја поддржуваат нелегалната војна на Путин во Украина, пренесува Укринформ.

Наметнати се санкции против оние кои ја снабдуваат Русија со муниција како што се системи за лансирање ракети, проектили и експлозиви. Овие нови санкции, исто така, ги таргетираат клучните извори на руски приходи, спречувајќи ја нивната трговија со метали, дијаманти и енергија, како и прекинување на финансирањето на нелегалната војна на Путин од секој агол.

„Украина покажа дека може и дека ќе продолжи да се брани. Мислењето на Путин дека ќе добие брза победа бидејќи руската економија е поголема од украинската, е погрешно. Напротив, економиите на пријателите на Украина се 25 пати поголеми од економијата на Русија. И две години подоцна, ние се уште сме обединети во нашата поддршка за Украина. Нашиот меѓународен економски притисок значи дека Русија не може да си ја дозволи оваа нелегална инвазија. Нашите санкции го изгладнуваат Путин од ресурсите што очајно му се потребни за да ја финансира неговата борбена војна“, рече министерот за надворешни работи Дејвид Камерон во изјавата.

Според него, најавените санкции „ќе ја нарушат способноста на Путин да ја опреми својата војска која сега се бори со високотехнолошка опрема, како и да го блокира непријателот да ја наполни својата воена каса – додека Украина се брани себеси“.

Нагласено е дека овој пакет е дел од пошироката акција на Обединетото Кралство за ограничување на приливот на приходи од војната на Путин и спречување на неговите повторени обиди да ги избегне западните санкции.

Како што е наведено, воведени се нови санкции против најголемите руски производители на муниција и електроника, компании кои произведуваат и тргуваат со дијаманти и нафта, како и кинески, турски и белоруски компании кои придонеле за развојот на рускиот воено-индустриски комплекс.

М. П.