Генералот Сер Ричард Ширеф, исто така, предупреди дека Велика Британија може да заврши во војна со Русија доколку кризата се интензивира и се обиде да нападне повеќе земји, пренесува МЕТРО.

Говорејќи за програмата „Тудеј“ на Би-Би-Си Радио 4, пензионираниот армиски офицер рече дека секој упад на територијата на НАТО ќе ја доведе Британија во директно вклучување во конфликтот.

„Нема изненадување и постои длабока тага и чувство на ужасен ужас од она што ќе се случи за народот на Украина“, рече тој.

Сер Ричард додаде дека претседателот Путин би можел да има за цел да го оживее Советскиот Сојуз – кој се распадна во 1991 година.

Тој рече дека ако Русија стави „еден чекор“ на територијата на НАТО, целата алијанса ќе биде во војна.

На прашањето дали може да се очекува Велика Британија да учествува директно во сегашната воена конфронтација, тој рече: „Апсолутно постои можност ние како нација да бидеме во војна со Русија, бидејќи ако Русија стави еден чекор преку територијата на НАТО, сите ние сме во војна со Русија. Секој еден, секој член на НАТО алијансата.

„Членот 5 (од Алијансата на НАТО) вели дека нападот врз еден е напад врз сите, така што треба фундаментално да го промениме нашиот начин на размислување и затоа велам дека нашата одбрана започнува во ОК на границите на НАТО“, додава тој.