Велика Британија воведе санкции за раководството на казнената колонија каде што почина Навални

Велика Британија денеска воведе санкции за шест лица кои имаа раководни позиции во арктичката казнена колонија каде што минатата недела почина рускиот опозициски лидер Алексеј Навални.

„Меѓу санкционираните е и шефот на казнената колонија, како и петмина негови заменици. Ним им е забранет влезот во Велика Британија, а нивните средства се замрзнати“, изјави британскиот министер за надворешни работи Дејвид Камерон.

„Јасно е дека руските власти го сметаа Навални за закана и постојано се обидуваа да го замолчат“, рече Камерон. Оние кои се виновни за суровиот однос кон Навални не треба да се залажуваат – ние ќе ги повикаме на одговорност“, рече Камерон.