Договорот за проширување го отвора патот за десетици заинтересирани земји-кандидати да ги претстават своите аргументи за приклучување кон групацијата, која вети дека ќе стане шампион на развојот на „Глобалниот југ“.

Проширувањето на БРИКС беше на врвот на агендата на самитот што се одржува во Јоханесбург, комерцијалната престолнина на Јужна Африка. Иако сите членки на БРИКС јавно ја изразија својата поддршка за растот на блокот, меѓу лидерите имаше поделеност околу тоа колку нови членки треба да бидат примени и колку брзо.

Повеќе од 40 земји изразија интерес за приклучување кон БРИКС, велат јужноафриканските власти, а 22 – меѓу нив Иран, Венецуела и Алжир – официјално побарале прием, пренесува Ројтерс.

Прикажи повеќе