Шефот на европската дипломатија Жозеп Борел кој од денеска до четврток ќе престојува во Украина изјави дека целта на неговото патување е да разговара со Украинците за нивните грижи и начините за нивно решавање. Тој рече дека сегашната ситуација е закана за стабилноста и безбедноста на Украина и на целиот регион и дека не може да се разговара „без сите релевантни актери околу масата“.

„ЕУ не може да биде неутрален гледач во овие преговори доколку Русија навистина сака да разговара за европската безбедносна архитектура“, рече Борел.

Прикажи повеќе