Украинските власти велат дека руските сили сега имаат контрола над поголемиот дел од Северодонецк, откако сите мостови кои водат надвор од клучниот источен град беа уништени поради жестокиот воен судир во регионот на Донбас, кој Киев го нарече „една од најбруталните битки во и за Европа“.

Advertisements

Украинското Министерство за одбрана соопшти дека интензивните борби продолжуваат, но руските сили веќе го контролираат центарот на градот поради нивната супериорна артилериска моќ на оган што вклучува употреба на повеќе ракетни системи.

Во соопштението е наведено дека руските сили „трпат значителни загуби во пешадиските единици“, но тие продолжуваат да напредуваат со помош на артилерија и воени авиони.

Украинските власти рекоа дека патиштата за снабдување на преостанатите во градот се затворени, а евакуацијата сега е невозможна откако се уништени сите три клучни мостови што го поврзуваат Северодонецк со неговиот збратимен град Лисичанск.

Доколку паднат Северодонецк и Лисичанск, руските сили би имале контрола врз целиот регион Луганск, од кој голем дел е веќе под контрола на сепаратистите поддржани од Русија.

Прикажи повеќе