Бајден го повика Конгресот итно да одобри воена помош за Украина

Американскиот претседател Џо Бајден ги повика пратениците да одобрат дополнителна воена помош за Украина и Израел што е можно поскоро, пренесува Укринформ.

„Сега не е време да ги напуштиме нашите пријатели. Домот мора да донесе итно законодавство за национална безбедност за Украина и Израел, како и очајно потребна хуманитарна помош за Палестинците во Газа“, нагласи Бајден.

Тој нагласи дека доколку Конгресот усвои воена помош за Украина и Израел, САД нема да пишуваат „бланко чекови“. „Ќе испратиме воена опрема од нашите сопствени залихи, а потоа ќе ги искористиме парите одобрени од Конгресот за да ги надополниме тие залихи – со купување од американски добавувачи. Тоа вклучува ракети „Патриот“ произведени во Аризона, ракети „Џавелин“ направени во Алабама и артилериски гранати направени во Пенсилванија, Охајо и Тексас. Ќе инвестираме во американската индустриска база, ќе купуваме американски производи направени од американски работници, ќе поддржуваме работни места во речиси 40 држави и ќе ја зајакнеме нашата сопствена национална безбедност. Ние би им помагале на нашите пријатели додека си помагаме самите себеси“, изјави тој.

Бајден истакна дека Путин немилосрдно се обидувал да ја скрши волјата на украинскиот народ, но не успеал. „Сега тој се обидува да ја скрши волјата на Западот. Не можеме да му дозволиме да успее. Има моменти во историјата кои повикуваат на лидерство и храброст. Ова е еден од нив“, нагласи американскиот претседател.

М. П.