Бајден го осуди опасното обновување на исламофобијата по почетокот на војната во Газа

Белата куќа денеска ја објави изјавата на претседателот Бајден по повод Меѓународниот ден против исламофобијата.

„Признаваме дека муслиманите премногу често се соочуваат со насилство и омраза поради нивните религиозни убедувања и дека има опасно обновување на исламофобијата од почетокот на разорната војна во Газа. И, повторно се посветуваме на изградбата на свет каде што луѓето од сите вери и од сите потекла се слободни да живеат без страв од прогонство“, напиша Бајден во својата изјава.

Тој додаде дека исламофобијата нема место во САД, но и дека сепак муслиманите во Соединетите Држави често трпат бесрамна дискриминација, вознемирување и насилство во текот на нивниот секојдневен живот.

Американската администрација формираше меѓуагенциски политички комитет за да се спротивстави на антисемитизмот, исламофобијата и сродните форми на пристрасност и дискриминација. Во моментов се подготвува и првата Национална стратегија за борба против исламофобијата и сродните форми на пристрасност и дискриминација.

Целта на оваа стратегија е да се мобилизираат напорите на целото општество за да се спротивстави на сите форми на омраза, дискриминација и пристрасност против муслиманските и останатите заедници и да се подигне свеста за нивното наследство и непроценливиот придонес кон американската нација.

„Едноставно кажано, преземаме конкретни чекори за да го оствариме ветувањето на Америка за сите Американци: дека сите сме создадени еднакви и дека заслужуваме да бидеме подеднакво третирани во текот на нашите животи“ заклучи Бајден.

Марта Пешевска