реклама

Веројатно не би гризнале јаболко или не би ставиле неколку грозја во уста без претходно да го измиете. Свесни сте дека ја јадете кората од овошјето и којзнае што се крие внатре. Но, што е со бананите и авокадото, овошје кое се лупи пред консумирање? Експертите за безбедност на храна велат дека и тие треба да се мијат.

„Производите што имаат кора треба да се мијат под чиста вода, дури и ако имате намера да го фрлите. Тоа е најдобра практика во безбедно ракување со храната што го намалува преносот на нечистотија или микроби што може да се најдат на кората од овошјето што сакате да го консумираат“, изјави таа за Huff Post. Tamika Sim од Меѓународниот информативен совет за храна.

реклама

Додека нечистотијата може да се види, преостанатите пестициди или микроби кои можат да предизвикаат болести преку храна не се видливи со голо око. Затоа Симс се залага за миење на сите намирници пред јадење.

„Кора од банана, кора од авокадо и други производи со дебела надворешна површина се подеднакво подложни на бактерии како и помеките овошја и зеленчуци со понежна кожа“, забележува експертот за безбедност на храна Тревор Крег.

реклама

Американската агенција за храна и лекови откри листерија и салмонела на надворешната страна на авокадото. Подебелата кожа го отежнува влезот на бактериите или нечистотијата во месото, но кога ќе сечете овошје, сепак можете да ја загадите храната со ножот. Миењето на кората ја намалува веројатноста за тоа да се случи.

реклама