Од почетокот на учебната 2023/2024 година до денес, на неколку десетици електронски адреси се примени вкупно 80 дојави за бомби.

Голема полициска акција поради лажни дојави за бомби

Блиц“ дознава дека во тек е голема меѓународна акција на МУП и обвинителството на ВТК поради лажни дојави за бомби. Според информации, апсењата се случиле во повеќе градови во Србија и ЕУ.

Три лица се уапсени во Србија и едно во Чешка поради лажни пријави за бомби, дознава „Телеграф.рс“. Пронајдена е поголема количина ИТ опрема. Во тек е претрес на повеќе локации.

За потсетување, Министерството за внатрешни работи вчера соопшти дека до крајот на денешниот ден се очекува реализација на обемна меѓународна акција за апсење на лица поврзани со зачестени пријави за експлозивни направи во различни образовни институции на територијата на Србија.

Министерството за внатрешни работи наведува дека интензивно соработува со сите релевантни институции на национално и меѓународно ниво за идентификување на IP адресите на испраќачите на пријавите и нивните корисници. Од почетокот на учебната 2023/2024 година. Од 2010 година до денес на неколку десетици електронски адреси во различни образовни институции на територијата на Србија се пристигнати вкупно 80 пријави за бомби, се вели во соопштението на МВР.

Прикажи повеќе