Новото истражување откри каде сопствениците на домашни миленици ги рангираат своите крзнени пријатели во однос на луѓето во нивниот живот.

Магазинот Wag! анкетираше 1.001 сопственици на кучиња, поставувајќи им прашања за пандемијата, враќањето на работа, грижата за нивните кучиња и друго.

Од учесниците во студијата кои се враќаат на работа, 41 процент рекле дека очекуваат да им недостига кучето повеќе од нивните деца или партнер кога ќе се вратат на работа.

Многу од учесниците (62 проценти) се нови сопственици на домашни миленици и посвоиле куче во последните две години во услови на пандемија на коронавирус.

Овие нови кучиња и домашни миленици кои се во семејства со години им овозможуваат удобност на нивните сопственици. Навивач!

Вознемиреноста поради одвојувањето од домашните миленици е исто така реалност за многумина – 55 отсто од испитаниците рекле дека анксиозноста од разделување е нивната најголема грижа за враќањето на работа во канцеларија, додека 76 отсто инаку се загрижени за прашањата за нега на домашни миленици што ќе бидат враќање на работа.

Квалитетното време со домашните миленици е висок приоритет за испитаниците, при што повеќето учесници поминуваат најмалку 3 часа месечно во шетање, тренирање и играње со својот миленик.

Освен тоа, сопствениците на домашни миленици изразиле интерес повеќе да патуваат со своите кучиња – 29 отсто од испитаниците рекле дека би патувале почесто доколку им било полесно да го земат кучето.