Андриј Јермак: Русија ги брише сите спомени за Украина кај депортираните деца, затоа треба што поскоро да се вратат во татковината

Шефот на кабинет на украинскиот претседател, Андриј Јермак ја нагласи важноста на поддршката на меѓународната заедница во развојот на ефективни алатки за да се обезбеди враќање на украинските деца кои се нелегално депортирани од страна на Русија. Оваа изјава ја даде за време на инаугуративната средба на Меѓународната коалиција на земји за враќање на украинските деца, што се одржа во Кијив.

„Исклучително е важно да работиме заедно на развој на меѓународни правни механизми кои ќе овозможат напори за враќање на децата. Ова прашање е итно и не може да се игнорира. Оваа работа мора да се случи брзо бидејќи децата растат, а Русите продолжуваат да ги направи овие кривични дела“, истакна Јермак.

Тој им се заблагодари на сите присутни за нивното учество на денешниот клучен состанок, нагласувајќи дека прашањето за враќање на киднапираните млади Украинци е приоритет за тимот на претседателот Володимир Зеленски, објавено е на веб-страницата на украинскиот шеф на државата.

За време на состанокот во Малта, во рамки на спроведувањето на Формулата за мир, беше иницирано создавање на Меѓународна коалиција за враќање на украинските деца. Над 60 земји и меѓународни организации веќе се приклучија кон оваа коалиција.

Јермак објасни дека Русија ги крие податоците за децата киднапирани во Украина и ги игнорира сите барања од меѓународната заедница за давање релевантни информации. Следствено, Украина нема речиси никакви веродостојни информации за нив и нивната судбина. Тој ги повика членовите на коалицијата да соработуваат за развивање механизми за идентификација, враќање на документите и физичко враќање на децата во Украина.

„Веќе имаме многу информации за тоа како Русите киднапираат деца, како тие стануваат жртви на суров третман и нивните имиња се менуваат. Не станува збор за изолирани случаи“, рече шефот на Кабинетот на украинскиот претседател.

Тој потенцира дека самите Руси признаваат дека ги менуваат имињата на украинските деца, ги ставаат под руско старателство и ја забрануваат употребата на украинскиот јазик.

„Сето ова е доказ за геноцидот врз украинскиот народ. Русите создаваат системи кои имаат за цел да ги избришат сите сеќавања за Украина кај децата. Тие ги поставуваат овие деца против Украина, против нашата култура, нашиот јазик. Секој ден ги заситуваат со фалсификати, ги дезинформираат, велејќи дека нивните родители биле убиени или дека родителите ги напуштиле и не ги бараат. Условите за живот се крајно лоши. Тоа е геноцид. А најопасно е што во 21. век нема вистински лостови на влијание, меѓународни организации, механизми за да ги вратат овие деца дома“, тврди Јермак.

Тој е убеден дека секое такво злосторство против украинските деца мора да биде темелно документирано како доказ за идните истраги не само во Украина, туку и во Меѓународниот кривичен суд.

Комесарот за човекови права на украинскиот парламент, Дмитро Лубинец, забележа за време на својот говор дека „доколку секој ден враќаме барем по едно депортирано дете дома, на Украина ќе и требаат повеќе од 55 години“.

„Сепак, не можеме да чекаме толку долго. Русија ги депортира украинските деца од 2014 година и продолжува да го прави тоа се уште. Сега тие се млади момчиња или девојки. Децата растат многу брзо, а Русија им ги одзема не само детството, туку и нивните семејства, земја и националност“, вели Лубинец.

Според него, затоа денеска се одржува првиот состанок на Меѓународната коалиција на земји за враќање на украинските деца, на кој учествуваат 72 претставника од други земји и меѓународни организации.

„Се е за нашите деца да бидат дома. Ние продолжуваме да работиме за светла иднина на Украина и за нашите деца дома“, рече украинскиот омбудсман.

Г. Т.