реклама

КАКО да му се даде на детето потребното внимание? Ако им дадеме премногу, може да се појават како разгалени, а ако им понудиме премалку внимание, ќе се чувствуваат лошо.

Да се ​​најде вистинската рамнотежа за секое дете е доста тешка задача, предупредуваат психолозите. Според порталот Mom, постојат одредени знаци кои укажуваат дека на детето му недостасува внимание, пред се од родителите.

реклама

„Секогаш запомнете дека може да има многу други причини зошто детето покажува некој од овие знаци и тие можеби немаат никаква врска со недостатокот на внимание. На крајот од денот, секое дете мора да има внимание прилагодено на неговите потреби. На некои можеби им треба повеќе, на некои помалку, но како и да е, тие потсвесно ќе се обидат да ви го кажат тоа. Затоа обрнувањето внимание на ваквите знаци е важен дел од родителството, односно воспитувањето“, објаснуваат експертите и издвојуваат 10 знаци дека на детето може да му се посвети премалку внимание.

Овие се:

  • често ги прекинува туѓите разговори
  • постојано го бара вашето внимание
  • склон да лаже или измислува работи
  • често плаче
  • има чести испади, т.е. изливи на гнев во јавноста
  • често „глуми“ жртва
  • се преправа дека е болен за да го привлече вниманието на родителите
  • не сака да спие сам
  • реагира лошо кога се игнорира
  • непослушно.

реклама

реклама