Австрија до земјите членки на Европската Унија проследила таканаречен „нон пејпер“ во кој се залага за нов пристап спрема земјите од Западен Балкан, со што би се овозможила „постепена интеграција во ЕУ“. Радио Слободна Европа има увид во овој документ, кој земјите членки го добиле при крајот на мај.

Advertisements

Како што е наведено во документот, Австрија смета дека кризата која настана поради руската инвазија врз Украина може да предизвика колатерална штета врз стабилноста на Западниот Балкан. Како последица на тоа, Австрија смета дека со тоа конфликтот би можел да се пресели на границите на ЕУ па и во неа.

„Мораме да размислуваме преку веќе постојните инстрименти за проширување и соседство да го искористиме неискористениот потенција. На патот кон полноправно членство, треба да создадеме можност овие земји постепено да се интегрираат“ се вели во документот.

Прикажи повеќе