Здружението на родители упати забелешки околу законот кој се однесува на родителство по развод, пренесува Фокус.

Тие денеска излегоа на мирен протест со цел да побарат итна промена на законот.ж

Според нив децата во Македонија биле жртва на систем кој не водел гружа за семејни вредности, бидејќи по развод, дури и ако се договорат родителите за заедничко старателство, законот тоа не го предвидувал.

„Ние сакаме да го спречиме овој тренд, детето да не го губи сопствениот родител без потреба. Ако има добра причина едниот родител да не го гледа детето, тоа да го прави судот, а не центарот за социјални работи како што е сега. Јас можам да дадам изјава против жената и центарот постапува само по таа изјава.“ – порача претседателот на здружението „Наши“, Сашо Панговски.

Целата вест на Фокус.мк