реклама

Сите ние сме го доживеале ова многу пати – будење во три часот наутро без никаква причина. Додека некои луѓе немаат проблем со несоница по будењето, други може да го поминат остатокот од ноќта будни.

Застрашувачкото сознание дека ќе мора да станете за неколку часа ја влошува ситуацијата многу.

реклама

Па, зошто се будите навечер и како можете повторно да заспиете?

Експертите велат дека додека спиеме поминуваме низ неколку циклуси од 90 минути. Овие циклуси содржат различни фази на спиење. Во вториот дел влегувате во полесен сон.

реклама

„Многу е поголема веројатноста да се разбудите од најмал стимул, како што е автомобилот што минува надвор или вашиот партнер благо се движи“, вели експертот за спиење, д-р Нил Стенли, поранешен претседател на Британското друштво за спиење. „Наутро тешко дека ќе се сетите дека сте се разбудиле во текот на ноќта. Но, за малкумина несреќни, не е толку лесно само да се преврти и да продолжи да спие“.

Грег Мареј, професор и директор на Центарот за ментално здравје на Технолошкиот универзитет Свинбурн, објасни дека будењето во текот на ноќта обично е околу 3 часот наутро и 4 часот наутро.

реклама

„Како што телото се подготвува за утрото, температурата на телото и хормоните за будност почнуваат да растат, а желбата за спиење се намалува“, објаснува тој. „Додадете малку стрес на сето тоа, и има добри шанси будењето да стане целосно самосвесна состојба.

Тој рече дека во часовите пред зори, поголема е веројатноста да се разбудиме и веднаш да спиеме, пред се затоа што е темно и нема кој и ништо да не вознемирува.

Еве неколку совети од експерти за спиење кои ќе ви помогнат повторно да заспиете веднаш по будењето:

  • избегнувајте да одите во тоалет
  • престанете да проверувате колку е часот
  • не консумирајте алкохол пред спиење
  • изладете ја доволно просторијата во која спиете
  • смирете си го умот.

реклама