Медицински асистент на TikTok сподели зошто никогаш не треба да го бакнувате вашето куче во уста.

Тиктокер зад сметката @medexplained2you објасни како бакнувањето куче во уста може да предизвика сериозни компликации по здравјето на луѓето.

„Доколку го бакнувате вашето куче во уста, време е да престанете. Всушност, поради тоа би можеле да ги изгубите екстремитетите“, вели тој во видеото кое е прегледано 2,3 милиони пати. Тој додаде дека бактеријата може да се пренесе од куче на човек и да предизвика некои прилично непријатни проблеми.

„Ова е сериозна болест која може да предизвика широко распространета системска инфекција, септичен шок, па дури и гангрена, во зависност од тоа колку брзо напредува и кога ќе биде дијагностицирана. Ампутацијата може да стане единствениот третман. Зошто да не ја избегнете целата таа неволја и едноставно да престанете да го бакнувате вашето куче , што изгледа како лесно решение“, рече тој, а со него се согласува и американскиот Центар за контрола на болести.

„Ретко, бактеријата Capnocytophaga може да се прошири на луѓето преку каснувања, гребаници или близок контакт со куче или мачка и може да предизвика болест, вклучително и сепса. Повеќето луѓе кои биле во контакт со куче или мачка не се разболуваат. Луѓето со ослабени Имуните системи кои имаат потешкотии во борбата против инфекции, имаат поголем ризик да се разболат“, се вели на нивната веб-страница.