КОГА последен пат сте ја отвориле Википедија? Ако сте го направиле ова, да речеме, во последните 24 часа, можеби сте забележале некои многу суптилни промени, но голема е веројатноста дека сте ги пропуштиле и ништо не изгледало особено поинаку.

За прв пат по десет години онлајн дигиталната енциклопедија доби нов изглед, а како што пишува Unilad, новиот дизајн наречен Vektor 2022 се работи со години.

Иако директорите на Википедија, наводно, се многу задоволни од промените, повеќето корисници се борат да ја најдат разликата.

Само што ја отворив Википедија и изгледа сосема исто“, напиша еден корисник на социјалните мрежи.

„Едвај гледам некаква промена“, се согласи друг.

Што се смени?

Значи, што сепак се смени?

Ќе откриете дека има многу поистакната лента за пребарување на горниот дел од екранот, табела со содржини што останува видлива додека го движите глувчето и позабележителни алатки за менување јазик.

Но, можеби најзабележливата разлика е многу поголемиот простор на екранот. Благодарение на секогаш вклучената содржина на левата страна на екранот, главниот текст на вашата страница на Википедија сега е надвор од центарот, оставајќи голем дел од бел простор.

За среќа, за оние кои ги забележале суптилните разлики и ги мразат, постои начин да се вратат на оригиналниот дизајн на Vector 2010. Сè што треба да направите е да дојдете до страничната лента и да кликнете Префрли на стариот изглед.

И покрај сите напори што се вложија за создавање на првиот нов изглед на Википедија по повеќе од една деценија, на веб-локацијата сè уште недостасува една работа за која корисниците плачат – функцијата за темен екран.

Можеби во следните десет години?