ДИРЕКТОРОТ Џејмс Камерон реши еднаш засекогаш да ја реши дилемата дали Џек можел да биде спасен по бродоломот на Титаник. Креаторот на култниот филм од 1997 година го снимил шоуто Титаник: 25 години подоцна, во кое ја рекреирал драматичната сцена од филмот во која Џек не се качува на скршената врата во морето, туку замрзнува и се дави во студениот океан.

Камерон тестирал неколку сценарија, во базен со актери во ладна вода, во кои Џек се обидел да се искачи и да се спаси од сигурна смрт. Во првото сценарио и двајцата се качуваат на сплавот, но сплавот потоа потонува во ледената вода.

Потоа ги ставиле актерите во базенот во положба со горниот дел од телото на вратата и стапалата во вода, со што би се спасиле нивните витални органи и барем малку би се зголемиле шансите за преживување, но тие главно биле потопени во вода.

После тоа, актерите добија вистински пекол бидејќи мораа да поминат низ различните водени борби низ кои поминаа Џек и Роуз пред да стигнат до вратата. Тие дури отидоа дотаму што актерот се обиде да ја удави Роуз, што всушност и се случи, а го додадоа и моментот кога Роуз му го дава на Џек својот појас за спасување.

Во тие моменти, актерот кој го глумеше Џек се тресеше како камшик на ветрот и едвај ги контролираше движењата, што би значело дека шансите за преживување му се речиси никакви.

„Да го направевме тоа, тој можеше да издржи додека чамецот за спасување не стигне таму. Џек можеби ќе преживее, но има многу променливи. Мислам дека неговиот процес на размислување беше: „Нема да направам ништо за да ја ставам во опасност.’ Тоа е целосно негов карактер“, изјави Камерон по тестот.