ВЕТЕРИНАР Маркус сподели видео на TikTok во кое им даде неколку корисни совети на сопствениците на кучиња. Тој наведе пет работи кои никогаш не би ги направил со своето куче Чарли.

„Прво, никогаш не одиме во паркови за кучиња“, вели тој на почетокот на видеото, а потоа појасни дека таквите места се жаришта на заразни болести.

На кучето никогаш не му дава коска бидејќи видел премногу случаи на скршени заби кај кучињата. Исто така, не шетајте го кучето без поводник.

@thefriendlyvet 5 things I will never do with my dog as an ER Veterinarian #petcare #vetmed #ERvet #doghealthtips #petcaretips ♬ original sound – Dr. Marcus | Veterinarian

„Потребна е само една верверица или една топка и тој ќе побегне, а јас не сакам да ризикувам да ме удри автомобил“, вели тој.

Тој забележува дека секогаш е полесно да се спречи отколку да се лечи, па затоа никогаш не би му одрекол на своето куче вакцина или потребни лекови.

„На крајот не му дозволувам да јаде слободно. Цели денови сака да јаде сè и затоа контролирам што јаде и кога јаде. Покрај тоа, го следам неговиот апетит, чиј недостаток може да биде показател за многу состојби“, заклучи тој.