Лазања е традиционално италијанско јадење со тестенини, крем сос и додаток по ваш избор, а ако не сакате да додадете месо, пробајте го овој рецепт со вкусни печурки!

Тестенини, печурки, земјени ароми, топено сирење… Одличен викенд ручек кој е се подготвува многу брзо!

Состојки:

400 грама лазањи

300 грама печурки

3 чешниња лук

3 лажици брашно

3 лажици путер

400 милилитри млеко

Сол, бибер

Цврсто сирење

Подготовка:

Сварете ги тестенините во солена вода, загрејте ја рерната на 200 степени. Брзо пропржете ги печурките и лукот, извадете ги од тавата и растопете го путерот во неа. Додадете го брашното и мешајте две минути, па истурете го млекото и мешајте додека не добиете густ сос. Во сад за печење ставете малку сос, потоа кора, па печурки и така сè додека не ги потрошите сите состојки. Посипете со рендано сирење и печете во рерна.