Шеќерот, натриумот и сулфатот се главните виновници за дехидрирање на кожата, а исто така го забавуваат производството на колаген, кој е неопходен за да се бори против формирање на нови брчки. Сите овие состојки често се содржани во храната што се смета за „здрава“. Затоа, внимателно внимавајте на она што го јадете доколку посакувате младешки изглед.

Ако сакате да го забавите појавувањето на нови брчки, треба да ја избегнувате оваа храна:

Супа од кесичка

Супите од кесичка или инстант супите се полни со натриум, кој ја апсорбира водата во нашето тело. Дехидрираноста ја суши кожата, што фаворизира појава на нови брчки, пишува магазинот City Magazine.

Исто така и Џенифер Лопез советува да избегнуваме супа од кесичка.

Смути

Доколку во вашиот смути содржи многу шеќер, сигурно нема да и направите услуга на вашата кожа, бидејќи шеќерот го напаѓа колагенот, чие производство е потребно за еластичноста и здравјето на нашата кожа.

Растително масло

Обидете се да ја намалите употребата на растително масло при подготовка на храна. Содржи транс масти, кои можат да предизвикаат воспаление и да ја направат нашата кожа поранлива на штетното УВ зрачење.

Енергетски пијалоци

Енергетските пијалоци содржат и шеќер и кофеин, две супстанции кои воопшто не се добри за нашата кожа. Првиот од нив го намалува производството на колаген, додека вториот ја дехидрира. Предвремено појавување на брчки е сигурен симптом на редовно консумирање на енергетски пијалоци.

Суво овошје

За жал, нашата омилена закуска не е толку здрава за нашата кожа. Имено, сулфатите што се користат за зачувување на овошјето го зголемуваат нивото на слободни радикали во нашето тело, кои ги оштетуваат нашите клетки и прават предвреме да старееме.

Маргарин

Претходно се сметаше дека маргаринот е поздрава алтернатива на путерот, сепак се покажа дека тоа не е точно. Маргаринот е полн со полинезаситени масти, кои ја сушат кожата и ја прават поподложна на појава на брчки.

Овошни јогурти

Овошните јогурти не се препорачуваат поради големата количина шеќер што ја содржат. Шеќерот ги распаѓа аминокиселините во колагенот и еластинот, кои се клучни за младиот изглед на нашата кожа.