Повеќе од сто светски лидери денеска се состанаа во египетското одморалиште Шарм ел Шеик, на самитот за климатски промени – КОП27.

Меѓутоа, повеќето од светски лидери се состануваат на дводневниот самит кога САД се подготвуваат да гласаат на изборите во вторник, што значи дека американските политичари се фокусирани на домашните прашања.

Претседателот Џо Бајден доаѓа во Египет неколку дена подоцна од многу негови колеги.

Шефот на Обединетите нации (ОН) за климата, Сајмон Стил, во неделата рече дека верува дека ќе има доволно лидери на самитот за да се добие позитивен резултат.

Прикажи повеќе