На светските берзи цените на акциите драстично паднаа минатата недела бидејќи инвеститорите не се склони кон поризични инвестиции поради високата инфлација, зголемувањето на каматните стапки на централните банки и забавувањето на растот на најголемите светски економии. На Волстрит, Dow Jones минатата недела падна за 4,1 отсто, на 30.822 поени, додека S&P 500 потона за 4,8 отсто, на 3.873 поени, а индексот Nasdaq падна за 5,5 отсто, на 11.448 поени.

Остриот пад на тие индекси главно се должи на тоа што инфлацијата во САД во август изнесуваше 8,3 отсто, што, мора да се признае, е нешто помалку од пред еден месец, повеќе од очекувањата на аналитичарите, пишува „Блиц.рс“.

Овој податок предизвика неизвесност кај инвеститорите во однос на зголемувањето на каматните стапки од страна на американската централна банка.

Повеќето аналитичари очекуваат дека челниците на ФЕД повторно, трет пат по ред, ќе ги зголемат клучните каматни стапки за 0,75 процентни поени на состанокот следната недела. Сепак, имаше и шпекулации дека ФЕД може да ги зголеми каматните стапки за цел процентен поен.