Принцезата Елизабета била во Кенија кога ѝ било кажано дека нејзиниот татко, кралот Џорџ Шести, починал.

Кога го наследила тронот, Елизабета имала само 25 години. Во тој момент таа не била во Велика Британија, туку во далечната Африка. Таа беше на патување во Кенија со нејзиниот сопруг Филипа.

Кралот починал во текот на ноќта, а Елизабета и Филип ја поминале таа ноќ во хотелот „Treetops“ во кенискиот национален парк Абердаре, недалеку од познатата планина наречена планина Кенија (по Килиманџаро, највисоката планина во Африка).

Хотелот е составен од соби изградени во гранки од дрвја, па Елизабета на некој начин била во дрво кога станала кралица.

Елизабет, која дошла на Treettops како принцеза, го напуштила овој хотел како кралица по смртта на нејзиниот татко на 6 февруари 1952 година.

Елизабета престојувала во собата број 18 во хотелот „Тритопс“, која била изградена во гранките на дрвјата и покрај малото езеро.

Иако Елизабета Втора беше крунисана во 1953 година, една година подоцна, „Treetops“ се смета за првото место каде што „ја користеше титулата кралица“.

Хотелот бил изграден во 1932 година, но бил тешко оштетен во 1954 година за време на бунтот во Мау Мау против британскиот колонијализам.

Хотелот бил запален од кениските бунтовници, а на истото место, на спротивната страна на езерото од првобитната, бил изграден многу поголем.

Посетата на Елизабета и Филип, како и легендата која произлезе од неа, го направија „Treetops“ еден од најпознатите хотели во светот.

Хотелот има 35 соби и прими илјадници гости.

Во Шкотска почина најдолговечниот британски монарх, кралицата Елизабета Втора, а во текот на седумдецениското владеење Велика Британија смени вкупно 15 премиери.