Нема ништо поубаво од тоа да лежите во кревет со чисти чаршафи, но не е толку хигиенски ако ги носите истите пижами со денови. Иако многу луѓе носат исти пижами цела недела, според експертите за хигиена, тие треба да се перат почесто отколку што мислиме.

„Пижамите се единственото интимно парче облека што редовно го носиме, некои дури и без долна облека. Имајќи предвид дека пижамите се блиску до нашата кожа шест до осум часа секоја вечер, тие се идеални за репродукција на бактерии и други бактерии“, објаснија за Експрес.

Иако не постои едно правило за сите, носењето ист комплет пижами три до четири ноќи се смета за прифатливо.

„Ако ги облечете пижамите после туширање или капење, можеби ќе можете да ги носите пет до седум дена пред да ги измиете. Меѓутоа, ако имате тенденција да се потите или имате чувствителна кожа, зголемете ја фреквенцијата на миење на пижамите“, додадете.

Се препорачува перење на 60 степени или повисоки за ефикасно уништување на бактерии и бактерии. Ако сакате да ги перете алиштата во постудена вода или да имате свилени пижами, добро е да користите детергент за перење што содржи средство за дезинфекција за да ги убие штетните бактерии.