Со натпреварот меѓу Катар и Еквадор денеска во 17 часот започнува годинашното Светско фудбалско првенство кое ќе трае до 18 декември.

Секој ден од групната фаза, освен првите два, ќе се играат четири натпревари од 11 до 20 часот.

Денеска се споменува само еден натпревар, во понеделник три и потоа влегуваме во споменатиот ритам од четири натпревари секој ден.

Светското првенство во Катар започнува со натпреварот меѓу домаќините и Еквадор. Натпреварот ќе биде специфичен по тоа што за прв пат се одржува во зима, среде клупска сезона, во земја од Блискиот Исток. Тоа ќе биде 22. издание на Светското првенство, а првото се одржало во 1930 година во Уругвај.

Во Катар ќе се натпреваруваат 32 репрезентации поделени во осум групи по четири, а на Светското првенство во Соединетите Американски Држави, Мексико и Канада ќе учествуваат 48 земји. Во текот на 98 години се одиграа бројни натпревари и беа поставени различни рекорди.