Како е вашата мачка во вашето друштво и дали таа комуницира со своите соседи?

Толкувањето на однесувањето на мачката понекогаш е тешка работа. Кога ќе веруваме дека добро ја запознавме нашата мачка, таа или тој може да ја сврти ситуацијата, покажувајќи ни дека сме на погрешен пат, пренесува Нови лист.

Можеме да ја купиме најфасцинантната играчка и да планираме авантуристички рути до кои мачката ќе стигне до неа, но по многу работа и посегнување во паричникот, мачката (речиси) секогаш ќе претпочита сосема обична картонска кутија.

Но, дали можеме да зборуваме за интеракции помеѓу мачките? Толку приврзани кога сакаат, спремни да ја споделат кутијата за која штотуку зборувавме, но одеднаш изнервирани од нешто што го гледаат како „апсурдно“.

Некои ставови може да не натераат да се сомневаме во вистинските намери на нашата мачка.

Имајќи предвид дека социјализацијата е исто толку важна за кучињата како и за мачките, корисно е да се знае како да се разликува играта од поодлучно воинствените реакции.

Но, како да се направи тоа?

Обрнете внимание на 6 знаци или однесувања што ги покажува вашето домашно милениче:

1-ва борба: мачка доаѓа во физички контакт со друга мачка, борејќи се против таа

  1. брка: мачката брка друга мачка или бега од неа ако таа ја брка
  2. вокализација: мачката испушта звуци или повици како мјаукање, жуборење, подсвиркване
  3. „неактивна“ положба на телото: главата и телото на мачката се речиси неподвижни и во одредена положба. Пример е кога мачка чучне, лежи, седи
  4. други интерактивни сигнали за говорот на телото: мачката се поврзува со друга. Тој и приоѓа, ја душка, го свиткува вратот, и го покажува стомакот, се превртува на грб и сл.
  5. неинтерактивни активности: мачката е посветена на себе или на неживи предмети. Лиже, скока, кимнува или допира предмет

Спротивно на она што може да се верува, тепачката е исто така класифицирана како разиграност иако може да доведе до вистинска тепачка. За експертите, всушност, оваа точка треба да биде оценета како средна. Напротив, бркањето и вокализацијата се поврзани со агресија.

Последните 3 поени се поврзани со играта или во секој случај со „тивката“ интеракција.