Авторот на бројни книги за подготовка на храна, М.Ф.К.Фишер во 1942 година во својата книга „Како да готвите волк“ откри методи за варење на јајца.

Фишер предлага два методи како на вистински начин да подготвите вкусни и сочни јајца. 

Постојат два начина да се варат јајца без варење или готвење.

Првиот начин е да го ставите јајцето во ладна вода со што ќе спречите пукање на кората и потоа да се готви на тивок оган, а никогаш во зовриена вода. Како што тврди Фишер, јајцето ќе биде целосно сварено, но ќе има многу подобар вкус.

Друг начин е да го потопите јајцето во ладна вода во помал сад и да го загреете. Штом водата ќе почне да врие, веднаш тргнете ја тавата или шерпата од оган и можете да ги јадете.